Vähähiilistä puurakentamista Kiinaan: VR-mallit vahvistamassa digitaalista suunnittelua

Treedeen Mika Leinonen suunnitteli modulaarisen tilan ja rakennuksen osana Puu Paremmaksi -hanketta. Haasteena oli huomioida kohdemaa Kiinan kulttuurilliset piirteet ja ympäristölliset tekijät kestävän suunnittelun mukaisesti. Hankkeen tavoitteena oli edistää vähähiilistä rakentamista, lisätä alueellista puurakentamista sekä nopeuttaa rakentamisprosessin digitalisoitumista.

Leinosen Siheyuan SKANDI1 -VR-mallissa yhdisteltiin nykyaikaisella tavalla skandinaavisuutta ja perinteistä aasialaista arkkitehtuuria. Materiaaleissa painottui ekologinen puu, kuten CLT (ristiinliimattu massiivipuu) ja LVL (viilupuu). Verhouksessa hyödynnettiin perinteistä japanilaista pintakäsittelyä, yakisugia, jossa puun luonnollisia kuvioita korostetaan hiiltämällä.

Siheyuan SKANDI1-rakennuksen pienoismalli ja näyttävä kattorakenne oli ihasteltavana vuoden 2019 Habitare-messuilla.

Treedee oli yhtenä yrityksenä mukana EAKR -rahoitteisessa Puu paremmaksi -hankkeessa. Treedee toteutti hankkeelle interaktiivisen VR-mallin ja 360 panoraaman modulaarisesta tilasta. Treedee myös konsultoi ja koulutti Puu paremmaksi -hanketta Vray-ohjelmistoissa sekä antoi asiantuntijalausuntoja 3D-skannereista, niihin liittyvistä ohjelmistoista sekä virtuaalimallinnukseen ja 3D-visualisointiin liittyvistä ohjelmistoista.

Henkilökohtaisella tasolla Treedeen Mika Leinonen suunnitteli opinnäytetyönään hankkeelle kuusi kappaletta puurakenteisia luksustalomalleja, joista Siheyan SKANDI1 toimi hankkeessa virtuaalisena tuote-esittely-ympäristönä. Treedeen ja Mikan kanssa oli miellyttävää tehdä yhteistyötä. Hän oli ammattitaitoinen ja pyrki jatkuvasti vastaamaan uusiin haasteisiin etsimällä itsenäisesti ratkaisuja.

Kari Kuuspalo
Projektipäällikkö, Puu paremmaksi -hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu